Strona główna - Oferta Centrum - Warsztaty/wyjazdy - Kim jesteśmy - Kontakt - Mapa Strony

"Zobacz - w małym żołędziu drzemie potężny dąb, z niepozornego jajka wykluwa się piękny ptak. Pamiętaj, że w najwznioślejszej wizji twojej duszy zawsze rodzi się Anioł... Marzenia są nasionami rzeczywistości, więc rozsiewaj je świadomie i mądrze"
 
Dietetyka Chińska - kalendarz

 
 
Kalendarz chiński i tybetański jest kalendarzem księżycowym.
Początek roku nie jest wyznaczony stałą datą,
ale przypada na drugi nów po przesileniu zimowym. Najczęściej wypada to w lutym
lub marcu.

Jedna pora roku w kalendarzu chińskim liczy około 72 dni. Na przykład lato: 36 dni przed i 36 dni po przesileniu letnim (21 czerwca), wiosna: 36 dni przed i 36 dni po równonocy wiosennej 21 marca. Podobnie jest z innymi porami roku.
Element Ziemi rządzi czteroma 18 dniowymi okresami przejściowymi pomiędzy pozostałymi porami roku.
W diagnostyce trzeba jednak zwracać uwagę
na faktycznie panującą temperaturę, pory roku nie zawsze zaczynają się równo z kalendarzem.

Wiosna i jesień są najlepszymi porami do przeprowadzenia kuracji leczniczych.
Nie przeprowadza się kuracji w punkcie największego Yin lub Yang czyli w zimie i lecie!
Na post najlepiej nadają się okresy przejściowe pomiędzy porami roku związane z Ziemią, gdyż oddziaływanie postu jest wówczas najsilniejsze, ponieważ organizm przygotowuje się do nowej pory roku. Najlepszy jest okres pomiędzy zimą i wiosną oraz pomiędzy latem i jesienią.
Nigdy nie należy przeprowadzać postu w zimie ani w lecie.
Należy poza tym zwracać uwagę na temperaturę. Jeżeli jest za zimno lub za ciepło należy odczekać, pomimo, że pora jest kalendarzowo odpowiednia.
(Chińczycy nie wierzą w skuteczność leczenia przez post, tylko przez jedzenie. Byli często zmuszani
do głodowania, więc wierzą w leczenie przez dobre jedzenie)

Zimą odżywiamy się inaczej - bardziej tłusto, używamy więcej przypraw, jemy zawiesiste zupy.
Pory ciała są w zimie zamknięte, stąd mniejsze pocenie i organizm gromadzi wiele gorącej wilgoci.
Kuracja wiosenna jest bardzo ważna, ponieważ na wiosnę trzeba tę gorącą wilgoć usunąć.
Można użyć do tego wielu ziół, które są gorzkie i moczopędne (na przykład mniszek lekarski lub
znamiona kukurydzy). Dobry jest również ryż.

W lecie spożywamy dużo (za dużo) potraw odświeżających i nawilżających, na przykład lody itp. Prowadzi to do gromadzenia się w organizmie zimnej wilgoci. Powoduje to często letnią biegunkę - organizm wydala w ten sposób wilgoć.
Jesienią stosuje się kurację mającą na celu wydalenie zimnej wilgoci. Używamy więcej ziół wzmacniających trawienie, na przykład kminku, kopru włoskiego oraz rozgrzewających zbóż np. owsa.

Kuracje pozwalają oczyścić organizm i przygotować do następnej pory roku.
W poszczególnych kuracjach stosuje się jeden rodzaj zboża, dostosowany do konstytucji organizmu
i pory roku. To samo dotyczy ziół i przypraw.